Finlanda, a 3-a tara care se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen

21 ian.

O a 3-a tara si-a prezentat oficial pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Din pacate pentru noi, pozitia Finlandei este anti aderare, alaturandu-se asadar Frantei si Germaniei in grupul oficial anti-Romania. Si nu ii invinovatesc , nu ii judec pentru aceasta hotarare. Si eu in locul oricarei tari adoptam aceeasi teorie. Romania nu este capabila sa se intretina nici pe sine, dar ditamai Europa. Granitele Uniunii sunt ”slabe” dar ale noastre sunt praf si pulbere, asa ca nu exista incredere din partea Uniunii. Chiar daca numai cele 3 tari au spus spus tare si raspicat NU Romaniei, sunt absolut sigur ca si restul au aceeasi parere si aceleasi reticente fata de romani, implicit si ungurii, in ciuda declaratiilor un pic pro, de genul: de ce sa impunem alte conditii Romaniei , fata de celelalte tari ce au aderat in anii anteriori. Sunt doar niste gesturi de curtoazie si sprijin false ce contrasteaza foarte mult cu ideile lor interne. Cine stie ce interese isi mai ascund si ei, daca nu e doar faptul de a da o palma de incurajare unui jucator de fotbal, ce a luat cartonas rosu pentru ca l-a scuipat pe arbitru, ca nu l-a lasat sa bata o lovitura de penalty de la 6 metri.

Revenind la Finlanda, această poziţie oficială a fost decisă săptămâna trecută de comitetul pentru afaceri europen , care reuneşte miniştrii finlandezi din domeniul respectiv, a declarat pentru AFP Mikko Norros, purtătorul de cuvânt al cabinetului premierului.Norros a precizat că se prevăzuse ca decizia să fie anunţată în cursul vizitei pe care ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a efectuat-o joi la Helsinki.

Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Imigraţie, Astrid Thors, Wauquiez a subliniat că ”aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va avea efecte asupra securităţii Europei”. Efecte negatine , a se intelege.

Thors a declarat, la rândul său, că cele două ţări au înregistrat progrese dar că mai trebuie luate „măsuri concrete pentru consolidarea luptei împotriva criminalităţii şi corupţiei”, ceea ce nu se intampla si nici nu se va intampla vreodata la noi. Pai ce vreti? Sa se aresteze singuri nesimtitii?

„Nu este o problemă de securitate doar pentru Europa, ci o problemă de securitate şi dezvoltare pentru aceste ţări”, a adăugat ministrul finlandez.

Exact ce am zis mai devreme: nu numai ca nu poate conta Uniunea pe noi, dar nici noi nu putem conta pe noi.

Salutând decizia finlandeză, Wauquiez a declarat: „Este foarte important pentru noi că astăzi, pentru prima dată, Guvernul finlandez şi-a exprimat oficial îndoielile privind posibilitatea României şi Bulgariei de a adera la Schengen”.  E un soi de: ”v-am zis noi…si pana la urma ca noi a fost, asteptam si restul sa traga un scuipat prostilor de romani.”

El a calificat decizia drept „foarte simbolică” deoarece până în prezent această poziţie era susţinută doar de Franţa şi Germania. „Or, atunci când nu sunt decât Franţa şi Germania, niciodată nu este de bine”.

Intradevar, nu e de bine cand se pun de comun acord cele doua puteri, insa este suficient ca una singura sa zica ”mine nu imi place”, ca se pravaleste jumatate din castelul de carti. Cu restul de doua…nu prea a mai ramas decat un mic WC din carti de joc si cum ne-am obisnuit, vine Romania, trage aiurea o carte de dedesupt, cade WC-ul si mancam cacatul.

”Mama lor de nesimtiti…”

Lasă un comentariu